A varázslatos Hejce

 

A varázslatos Hejce, az ABAÚJI térség egyik kis gyöngyszeme

Hejce a 784 méter magas, vulkáni kúp alakú Gergely-hegy lábánál fekszik. A falu feletti erdő széléről nézve széles panoráma tárul a szemünk elé. A hegyek kivételes adottságú falucskát védenek. Természeti, kultúrtörténeti és építészeti értékei révén, a térség egyik legértékesebb települése.
Már messziről megfog a varázs, ahogy a csöppnyi falu megbújik a Borsó-hegy és a Gergely-hegy lábánál, és védelmet keresve veti hátát a szelíd domboknak, s ahogy a fák rejtekéből kibontakozva mind több szépségét tárja a közeledő látogató elé.

Tiszta levegőjű, szép napokon ellátni a Magas-Tátráig, körben pedig az Aggteleki Karszt, a Bükk hegység, dél irányában,  pedig a Mátra csúcsai ölelik körbe a látóhatárt.

 

Hejce szerelmesei jól ismerik ezt az érzést, mert a falu határában mindig újra és újra átélik, olyan erősen, mintha először érkeznének egy várva várt randevúra. S a találkozás nem marad el. Hejcében soha nem csalódik az, aki nyitott szemmel és befogadásra kész szívvel érkezik meg.
 
De tudnunk kell: egy napot itt tölteni - nem elég. Hejcét nem lehet oly könnyen meghódítani, mint egy gyöngécske várat. Aki igazán át akarja élni, hogy mennyi titkot és szépséget kínál egy ezeréves magyar falu, tökéletes harmóniában létezve-lélegezve a természettel, barátságosan illeszkedve a környező településekhez és tájakhoz, annak időznie kell itt, átélve hajnalokat és alkonyokat, érezve a finom illatokat hozó szeleket, fülelve a falu csendje mélyén zsongó hangokra.

 

Jellegzetes falusi házak                    Szoborpark

            

                 

Szívderítően szép öreg házak láthatóak a településen.   

A felfedezni vágyó utazónak el kell merülnie a pincék labirintusában, nem egy órácskára, de estéről-estére, hogy jó bor mellett kvaterkázva találjon barátokat a hejcei emberek között.

Műemlékek, látnivalók

A falu középpontjában található a Dézsmaház, mely egykoron az itt menő forgalmas kereskedelmi útvonalat szolgálta ki.

A következendő években, a felújításával új közszolgáltatást fog ellátni.

 

A templom erődített kőfala, mely részleteiben ma is látható, csak a Ny-i oldalon hiányzik mintegy 34 m hosszan. Északi és déli szakaszán 1-1 félkör alakú bástya ugrik ki a falsíkból, és a keleti oldalon is megtalálható az egykori bástya két kiálló, külső falcsonkja.

 

 

 

A műemlék jellegű, a templom melletti 18. századi barokk

plébánia-épület. Ugyancsak műemlék jellegű a 200 éves református templom.

 

Copf stílusú kastélyát, Eszterházy Károly egri püspök

építette az 1700-as évek végén. A kastély már a kezdetektől a legmodernebb berendezésekkel volt ellátva, így vízöblítéses WC-kel rendelkezett.

Az Eszterházy kastély ma is fogad csoportos látogatókat, előre megbeszélt időpontban.

 

 

A kastély belsejében csodálatos kis kápolna húzódik meg, mely megbékélést ad a kastély jelenlegi lakóinak.

 

 

 

Középkori hidak

 

A településre érkezéskor a falu főutcáján a Szerencs patak gyönyörű barokk hídjai ékeskednek, amelyek láttán, több száz évet repülünk vissza a régmúlt időkbe.

 

Emlékpark és emlékmű

Hejce szomorú nevezetességévé vált a koszovói békemisszióból hazatérő szlovák katonai repülőgép tragédiája. 2006. január 19-én, a Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen zuhant le a repülőgép, és a rajta utazó 42 katona életét vesztette. Csodával határos módon egyetlen túlélője volt a szerencsétlenségnek.

 

Egy év múlva a zempléni falu összes lakosát kitüntetésben részesítette a szlovák honvédelmi miniszter a mentési munkálatokban való önzetlen magatartásért.

Emiatt is, 2009-ben a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásáért járó

„ Jó szomszédság és megértés-díj” egyik első díjazottja a település polgármestere, Rohály Géza volt.

 

Az áldozatok emlékét a szerencsétlenség helyszínén emlékhelyek őrzik.

 

 

Borsó hegyen lévő emlékpark         A település központjában lévő

                                                            emlékmű

 

 

 

Rákóczi mondák

Fennmaradt egy monda, mely szerint létezett Hejcén egy Rákóczi pince. Annyi igaz, hogy a község alatt sok pincejárat található, némelyik közülük igen hosszú, a püspöki kastélytól például a mai polgármesteri hivatalig lehet eljutni az egyikben. Rákóczi a kincset, a pénzt a Gergely-hegy völgyébe rejtette el. Egy nagy lapos kő alá tette. Heten tették rá a követ. Van ott egy kis forrás a gyertyánfánál. Keresték is ott a pénzt sokan, de eddig még nem találták meg.

 

Képzőművészeti tábor

1991 óta kerül megrendezésre a képzőművészeti és kézműves alkotó tábor, ahol a hazai és határainkon túl élő amatőr és „profi” művészek alkotnak és kerülnek a tábor befejezésével bemutatásra.


 

Videók

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Válasszon nyelvet

Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Turisztikai fotók

, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting